Бенчмарк тестове показват, че Apple M1 превъзхожда конкурентните процесори на Intel и AMD

Аpple предизвикаха голям интерес с идеята да представят собствен процесор за компютри, който е базиран на чип дизайните на ARM. Tехнологията BIG.little позволява разнообразни възможности за модификации на ядрата. Компанията е заложила на комбинация от oсем CPU ядра, които са допълнени от осемядрени графични чипове.

Водещо предимство на Apple M1 е 5-нанометровата производствена технология, която гарантира сериозни подобрения в скоростта, но допринася и за ниската консумация на енергия. Архитектурата разполага с 16 млрд. транзистора, 16-ядрено звено за невронна обработка и допълнителни технологични иновации на Apple.

Техническите спецификации на Apple M1 са впечатляващи и компанията обещава сериозно предимство пред конкурентния хардуер. Нови данни от бенчмаркове на PassMark потвърждават впечатляващата колко бърз е първия модифиран процесор на Apple.

Резултатите са доста любопитни и разкриват, че Apple M1 отчита по-висока скорост от Intel Core i7-11700K с работна честота от 3.6GHz.

 

 

Това означаваа, че Apple M1 заема второ място в класацията на PassMark. Единственият чип, който отчита по-висок резултат е Intel Core i9-11900K, информира TechRadar. Конкретната стойност е 3550 за Apple M1 и 3741 за флагмана на Intel от 11-та генерация.

Три процесора на AMD се доближават до резултата на Apple M1 и това са Ryzen 7 5800X, Ryzen 9 5900X, Ryzen 9 5950X и АMD Ryzen 7 5800. Бенмарковете показват резултати от порядъка на 3506, 3496, 3494 и 3447.

Първото поколение на ARM-базирани процесори на Apple определено се отличва с доста сериозно представяне. Ако добавим факта, че вече се работи над втора генерация, която ще е още по-бърза и ефективна определено изглежда, че новата стратегия на компанията ще постигне желания успех.