Новите лаптопи на Dell имат смарт камери, които не позволяват шпиониране

Лаптопите се утвърдиха като едни от най-търсите устройства на пазара през последната година. Социалната изолация допринесе за високите продажби, тъй като все повече хора търсят ултратънки устройства за забавление и работа. Приложенията за видеоконференция са водещото средство за комуникация и дистанционно обучение от старта на пандемията досега.

Независимо от личните ви предпочитания на софтуер за видео разговори няма как да не сте чували поне веднъж съветите да покриете камерата на лаптопа.

Експертите предупреждават, че има различни начини, с които софтуер от трети страни и вируси могат да използват камерата без вашето знание. Това е недопустимо за много потребители и е причина някои от най-известните личности в света на технологиите да възприемат тази практика.

Dell са водещ производител на лаптопи, които предлагат разнообразие от устройства за бизнес потребителите. Компанията също е готова със собствено решение на проблема, което е достъпно за някои модели с името SafeShutter. Както името подсказва това е функция, която не позволява шпиониране през уеб камерата на лаптопите.

 

 

Сега разбираме и кои устройства ще се възползват от предимствата на тази функция. Dell потвърдиха, че Latitude 9420 и Latitude 9520 са първите устройства и индустрията оборудвани с автоматични затвори на камерите, съобщава TechnoTrenz. Интеграцията на софтуера е полезно решение, което се синхронизира с приложенията за видеоконференция.

По този начин лаптопите разбират кога да отворят и затворят камерата. Това ще предостави на потребителите пълен контрол. За максимално улеснение спирането на звука на микрофоните ще става с F4 бутона от клавиатурата. Натискането на F9 ще блокира достъпа до уеб камерата.

Имайте предвид, че SafeShutter работи автоматично, но с тези клавиши можете ръчно да контролирате кога да се използва микрофона и камерата. На този етап функцията е налична единствено за Latitude серията от бизнес лаптопи. Dell не са обявили дали и други устройства ще могат да използват функцията.

Цената на Latitude 9420 е $1949, като компанията не е потвърдила колко ще струва Latitude 9520