Кога ще са достъпни първите продукти с новия стандарт USB4

Oрганизацията USB Implementers Forum (USB-IF) официално разкриха детайли за подоренията в новата версия на популярния стандарт преди година. Масовото разпространение на първите продукти с USB4 вече започна макар и с по-бавни темпове от първоначалните очаквания. Традиционно са нужни между 12-18 месеца преди да стартират продажбите на разнообразие от хардуер с актуализирана версия на технологията.

Всъщност първите кабели, които използват USB4 вече са достъпни в ограничени количества на световния пазар, Някои производители пуснаха  докинг станции, които имат портове с новия стандарт.

Въпрос на време е повече компании да стартират продажбите на флашки, устройства за съхранение и други аксесоари, които имат портове и конектори оптимирани за USB4.

Новата версия представлява най-сериозния опит да се премахнат разликите объркванията предизвикани от сходството с Thunderbolt 4. Двете технологии споделят един и същ USB-C конектор, като USB4 предлага максимални скорости от 40Gbps, колкото Thunderolt 3 и Thunderbolt 4.

 

 

Важно предимство е обратната съвместимост на USB4, което позволява да изполвате старо USB устройство на порт с новия стандарт. Скоростта на трансфер ще бъде ограничена до възможностите на USВ версията, която се поддържа от съответния продукт.

Трябва да знаете, че USB4 не изисква поддръжка за Thunderbolt 4, което означава, че ще видите доста лаптопи, които имат само един USB4 порт. В същото време Thunderbolt 4 разчита на USB4 връзка за пренос на файлове. Устройствата, които са оптимизирани за този стандарт на практика ще поддържат и USB4.

Хардуерните устройства и аксесоари ще са базирани на две версии на USB4 с максимална скорост от 20Gbps и 40Gbps, които ще са указани на кутиите и етикетите. Анализаторите са уверени, че броя на кабели, USB флашки, аскесоари и компютърна периферия с новия стандарт ще се увеличи драстично до края на 2021г.

Устройствата с новите Tiger Lake процесори от 11-та генерация също ще се възползват от технологията, което важи и за тазодишните MacBook Air и MacBook Pro 13.