Избори за президент на Барса: Меси гласува, но не каза за кого (следете тук)

Днешният ден е много важен за бъдещето на Барселона, защото ще бъдат избран нов президент на клуба. Кандидатите са трима – Жоан Лапорта, Тони Фрейша и Виктор Фонт. В гласуването могат да участват само официалните членове на клуба, известни като “сосиос”, които са точно 78 987. Победител ще е този, който събере най-много гласове, като не е нужно да има поне 50% плюс един глас.

Урните отвориха в 10:00 часа българско време и ще затворят в 22:00 часа, като се очаква около полунощ името на новия президент да е ясно и той даже да даде пресконференция. Като фаворит се очертава Лапорта, който вече веднъж заемаше тази длъжност между 2003 и 2010 г. Заради пандемията се допусна вот и по поща, като 22 811 “сосиос” вече го сториха.

В гласуването участват и самите футболисти. Капитанът Лионел Меси го направи в 12:45 часа в компанията на единия от синовете си. Нападателят отказа да разкрие кого е подкрепил, като даже не даде никакъв коментар. Той обаче се снима с хора от екипа на Лапорта, което се разчита като сигнал, че стои зад неговата кандидатура.



Други от играчите от първия тим също се изредиха пред урните: Серхио Бускетс, Рики Пуч, Сержи Роберто, Жорди Алаба и др.

Фонт, Фрейша и Лапорта също гласуваха. След като даде своя вот, Лапорта беше запитан дали при победа още утре сутрин ще се обади на бащата на Меси с цел да започне преговори за нов договор. „Нощта е дълга“, беше отговорът на кандидата.

Около 13:00 часа през урните бяха минали 9,78% от имащите право на вот, като тук не влизат тези, които го направиха по пощата.