Sony ще позволят да използваме допълнителен SSD диск в PlayStation 5 от лятото

Sony PlayStation 5 разполага с вграден SSD диск с капацитет от 825GB памет. Потребителите обаче могат да използват само 667GB за своите файлове. Новото поколение игри имат внушителни графики и отворени светове, което е причината за все по-големи размери. Геймърите разполагат с колекция от много заглавия, с които могат да се забавляват, което може да направи 667GB памет твърде недостатъчна за някои потребители.

Още преди официалната премиера на Sony PlayStation 5, която стана факт през ноември от компанията обещаха, че ще предложат възможност да увеличим вградената памет на конзолата. Sony публикуваха официално видео, в което разглобяват PS5 до съставните части и показва наличието на допълнителен NVMe слот. От клипа се вижда, че е осигурен лесен достъп до този компонент.

В момента функцията е блокирана от Sony. Ситуацията може да се промени в следващите месеци. Според данни на Bloomberg вече се работи над фърмуерен ъпдейт, който да позволи да използваме допълнителeн SSD диск в Sony PlayStation 5.

 

 

Разпространението на актуализацията може да стартира още през лятото. След това собствениците на Sony PS5 ще могат да премахнат лесно капака и да добавят външен SSD диск във втория слот, който досега не можеше да се използва. Компанията вече сподели, че работят над възможности за разширяването на вградената памет за съхранение на игри.

Новият фърмуерен ъпдейт, който се очаква през лятото ще предложи още едно подобрение свързано със системата за охлаждане на Sony PlayStation 5. Софтуерни оптимизации ще увеличат осезаемо скоростта на работа на вентилаторите. Конзолата има ултрабързо SSD и добавянето на втори със същата бързина ще генерира много повече топлина.

Предстоящата актуализация на Sony ще отстранява този проблем. Припомняме ви, че Sony PS5 се охлажда с двоен вентилатор, който е с дебелина от 45 милиметра и диаметър от 120 мм. Устройството използва специален температурен сензор в APU модула и още три, които са вградени в дънната платка.