EС искат безплатният мобилен роуминг да остане още десет години

Европейското законодателство и регулации се различават драстично от актуалните правила и норми в другите държави по цял свят. Антитръстовите органи на ЕС са изключително активни, като цялостната политика е фокусирана към защитаване на гражданите. За разлика от САЩ, Китай и други страни хората, които живеят в ЕС могат да се похвалят, че властите полагат много усилия за гарантиране на личните права и свободи.

Едно от най-големите предимства за живот в държавите от ЕС е възможността за извършване на безплатни разговори и използваме на мобилен интернет, когато пътувате в Европа.

За първи път концепцията за роуминга като модерна форма на комуникация бе въведена още през 2021г. и продължава да е неизменна част от дигиталното ежедневие на ЕС.

Навлизането на 5G технологията на територията на континента обещава още по-впечатляващи възможности за комуникация, забавление, гледане на мултимедия и сърфиране в интернет. EС вече приеха единна стратегия за изграждане на необходимата инфраструктура за общата 5G мрежа на държавите-членки.

 

 

Представителите на ЕС планират да въведат нова регулация, която ще увеличи продължителността на безплатния роуминг с още десет години. Първоначално този срок трябваше да изтече през 2022г. Изглежда това няма да се случи, като мобилния роуминг ще продължи да не струва нищо в държавите-членки на ЕС до 2032г., съобщава CNet.

Eдно от големите предимства на идеята е, че всеки гражданин може лесно да пътува в другите страни, като използва настоящия си план към локалния мобилен оператор. Някои специални номера в различните страни също ще са налични за безплатно обаждане на хората, които пътуват. 

Предложението за безплатен роуминг ще е достъпно за всички държави-членки на ЕС. Това няма да обхване Великобритания, заради процедурата по Брекзит. На този етап мобилните оператори в страната твърдят, че не планират да спират мобилния роуминг.

Все пак няма гаранция, че ситуацията няма да се промени в следващите месеци и години.

 

Tags