NVIDIA ще продават по-евтина версия на GeForce RTX 3060, която има 6GB VRAM

NVIDIA продължават да търсят начини как да се справят с недостига на компоненти, които ограничават продажбите на видео картите от GeForce RTX 30 серията. Tайванският производител работи активно със своите партньори и доставчици, за да възстанови нормалните доставки. Ако се интересувате от покупката на видео карта от премиум клас най-добре е да изчакате преди ситуацията да се стабилизира.

От компанията също така се подготвят за премиерата на NVIDIA GeForce RTX 3060, която ще е в продажба от 25 февруари.

Този модел е разработен като наследник на RTX 3060 Ti, но съществената разлика е интеграцията на Ampere технологията. Видео картата разполага с 3854 CUDA ядра, които са разпределени във 28 изчислителни звена.

За  сравнение RTX 3060 Ti има 4864 ядра и  38 CU модула. NVIDIA GeForce RTX 3060 поддържа Ray Tracing, като стандартната версия има 12GB GDDR6 VRAM памет. Все пак се очаква NVIDIA да пуснат на пазара и по-евтин модел, който да отговори подобаващо на високото търсене.

 

 

Компанията иска да привлече вниманието с премиерата на 6GB VRAM версия на RTX 3060, която ще се продава на по-ниска цена. С оглед традиционния брой нови видео карти от серията, които представя NVIDIA е напълно логично да очакваме подобно решение. Премиерата на бюджетната конфигурация вероятно ще е обвързана с представянето на конкурентните Radeon RX 6700 и RX 6600XT.

В интернет се появиха данни за трета версия на RTX 3060, която разполага с 8GB VRAM и изглежда NVIDIA имат много планове как да развият серията. Засега официално не е потвърдено наличието на нито една от 6GB/8GB VRAM конфигурациите на RTX 3060. Според данни на VideoCardz има голяма вероятност да станем свидетели на по-наситено портфолио от NVIDIA, особено в бюджетния клас през 2021г.

Цената на GeForce RTX 3060 е $329, което означава, че предстоящите версии ще бъдат по-евтини, когато бъде представени на по-късен етап от годината.

 

Oще от Digital: Следващото поколение видео карти ще са 71% по-бързи от NVIDIA GeForce RTX 3080