Европейската агенция за авиация въвежда екологични рейтинги за полетите със самолет

Световната пандемия ограничи сериозно възможностите за пътуване, независимо от разстоянията. Полетите със самолет се превърнаха само в крайна необходимост и при спазване на определени мерки за безопасност. Независимо от временните ограничения авиацията си остава най-разпространената форма на публичен транспорт, особено на големи дистанции.

Ако сте пътували с влак в мащабната железопътна система на ЕС вероятно сте обърнали внимание, че на билетите има информация за въглеродните емисии отделени в атмосферата по време на пътуването.

Тази идея може да обхване и самолетите, ако бъдат одобрени предложения на европейската агенция за въздушна безопасност European Aviation Safety Agency (EASA).

Новата система за класифициране на полетите съобразно въглеродния отпечатък вече е обект на публични дискусии. Основният регулатор за безопасността на самолетните полети в ЕС вече е обявила търг, за създаване на система, която да въведе в експлоатация екологичните маркери за самолетите.

 

 

Проектът е фокусиран към предоставянето на „надеждна, полезна и достъпна информация“, чиято достоверност може лесно да се провери. Данните ще позволяват на потребителите да вземат по-добри решения за себе си при своите лични и служебния пътувания на континента. Ако всичко въви по план добавянето на екологични печат може да стане още преди края на 2022г.

Още преди избухването на пандемията някои компании бяха изправени пред сериозен обществен натиска да предприемат подобни мерки, за да покажат ангажираност към околната среда. Авиацията е отговорна за около 3.5% от замърсяването, което предизвиква глобалното затопляне. Две трети от тази стойност се дължи на NOx съединения, контрали, водни пари, сулфатни аерозолни газове, сажди и други аерозоли.

Останалите около 30% са свързани с емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. ЕASA ще могат да се възползват от фонд в размер на €550 млрд., с който ЕС ще подкрепки мерки свързани с борба срещу климатичните промени до 2027г.