Кога ще бъде представен Android 12

Google ще стартират активната работа над новата версия на Android до края на месеца. Първите Developer Preview актуализации ще са налични за разработчиците до броени дни. Традиционният график включва тестови версии в период от шест месеца преди да завърши разработката на софтуера.

Тази година няма да е изключение и ще следва сходна стратегия.

Android 12 се очаква да предложи доста оптимизации, промени в интерфейса и допълнителни функционалности. В следващите седмици ще научим повече за насоките, в които Google ще разработват операционната система.

Новата версия ще предложи по-изчистен дизайнерски език, следващ концепциите на Material Theme езика. От Google подготвят поне три Developer Preview версии преди да финализират разработката на Android 12. Идентична стратегия видяхме при създаването на Android 11 през миналата година.

Тогава първата бета версия на операционната система бе готова през юни, като официалната премиера е през първите дни на септември. Разработчиците вече имат достъп до Developer Preview 1, която полага основните на активната разработка на новия Android.

 

 

Имайте предвид, че DP версиите не са предназначени за крайния потребител и могат да включват бъгове. Необходими са седмици преди да бъдат интегрирани новите функции и бъде оптимизирана работата на всеки елемент от интерфейса на новата версия на Android.

В момента Developer Preview 1 може да се изтегли на Pixel 3/3 XL, Pixel 3a/3a XL, Pixel 4/4 XL, Pixel 4a/4a 5G и Pixel 5. Смартфоните на другите производители не са съвместими, но е възможно да се използват Android Emulator и Android Studio за тази цел, съобщава AndroidAuthority.

Разработката на Android 12 ще премине през няколко фази, които ще включват поне три Developer Preview версии, които ще виждаме всеки месец до април 2021г. След това предстоят четири бета версии, които трябва да бъдат готови до края на август.

Ако не възникнат усложнения Google могат да стартират реалните ъпдейти до смартфони към Android 12 през септември, както го направиха с Android 11.

 

Oще от Digital: Какво ще е следващото име на Android 12