Кога смартфоните ще получат ъпдейт към Android 12

Софтуерните ъпдейти винаги са били една от слабите страните на Аndroid. Все пак компанията влага дота усилия, за да се справи с фрагментацията и да ускори актуализациите. Премиерата на Android 11 стана факт през септември, но доста устройства все още изчакват производителите, за да преминат към новата версия.

Google вече започват да работят над Android 12, която в следващите шест месеца ще бъде основен приоритет за компанията.

Teпърва ще разбираме повече за подобренията на операционната система, но закономерно възниква въпроса кога ще стартират актуализациите за популярните смартфони на пазара. Oт AndroidPolice са предоставили кратък поглед върху плановете на големите компании да започнат да ъдейтват портфолиото си от смартфони към Android.

Официалната премиера ще е през септември, когато стартират актуализациите за устройствата Pixel. Ето кои други смартфони се очаква да получат Android 12:

 

Samsung

Корейският производител има разнообразно портфолио и планира да актуализира голям брой свои модели към Android 12 през годината. Ето и кои смартфони на Samsung вече са одобрени за ъпдейт към новата версия:

Galaxy S series: Galaxy S20 Ultra 5G, S20 Ultra, S20 5G, S20 , S20 5G, S20 в допълнение към S10 5G, S10 , S10, S10e, S10 Lite

Galaxy Note series : Galaxy Note20 Ultra 5G, Note20 Ultra, Note20 5G, Note20, Note10 5G, Note10 , Note10 5G, Note10, Note10 Lite.

Galaxy Z series: Galaxy Z Fold2 5G, Z Fold2, Z Flip 5G, Z Flip, Fold 5G, Fold.

Galaxy A series: Galaxy A71 5G, A71, A51 5G, A51, A90 5G.

Таблети: Galaxy Tab S7 5G, Tab S7 , Tab S7 5G3, Tab S7, Tab S6 5G4, Tab S6, Tab S6 Lite.

 

 

Google

Смартфоните Pixel получават винаги първи софтуерните ъпдейти и новите версии на Android. Потребителите дори разполагат с полезната опция да пробват актуализация преди дя я инсталират на своето устройство. Moделите от серията са част от Android Beta Program, която предлага достъп до нови функции, но може да включва бъгове.

Старите устройства също получват тригогодишни ъпдейти и месечни пачове за согирност. Това обхваща Google Pixel 3 и Pixel 3a, Pixel 4 и 4a и Pixel 5, които са съвместими с Android 12. Ако не настъпи промяна това ще е последния ъпдейт за Pixel 3 и Pixel 3a.

 

Nokia

Nokia 1.3, Nokia 2.4, Nokia 3.4. Nokia 2.3 и Nokia 4.2 са следващите устройства в списъка на компанията, които ще получат ъпдейти към Android 11, като пред воторото тримесечие това ще се случи с още пет модела. Компанията традиционно е доста активна в ъпдейтването дори на бюджетниите си модели и ще продължи с тази стратегия. Смартфоните на Nokia работят с Android One, което улеснява целия процес.

Най-вероятно Android 12 ще е достъпна за премиум смартфоните на Nokia в края на 2021г. или в първите седмици на следващата година.

 

OnePlus

Компанията се старае сравнително бързо да ъдейтва своите премум смартфони към новите версии на Android. Собствениците на OnePlue 8 и OnePlus 8 Pro получиха Android 11 около месец след официалното представяне. OnePlus потвърдиха, че смартфоните OnePlus 8 и 8T ще могат да се възползват от подобренията в Android 12.

Вероятно ъпдейта ще е наличен и за OnePlus 7/7T. Собствениците на OnePlus 6 смартфоните няма да бъдат актуализирани към новата версия. Ще са необходими около шест месеца, за да може всички версии на гореизброените устройства да бъдат ъпдейтнати към Android 12.

 

Oще от Digital: Android 12 ще блокира неизползваните приложения, за да освобождава памет