Qualcomm, Google и Microsoft не подкрепят сделката между NVIDIA и ARM

ARM е компания със силно присъствие в индустрията благодарение на уникалния си бизнес модел. Иновативните им технологии могат да бъдат лицензирани и използвани от други производители. Така например ядрата ARM Cortex и графичните чипове АRM Mali намират място в процесори на Samsung, Qualcomm, MediaTek и др. 

Силното влияние на ARM в мобилната индустрия вече предизвика интереса на NVIDIA.

Тайванският производител вижда голямо бъдеще в придобиването на бизнеса на ARM. Реализирането на сделката ще има стратегическо значение за ARM. Още през есента разбрахме, че NVIDIA купува ARM от SoftBank за $40 млрд.

Все още се очаква одобрението на регулаторите, което е последната пречка пред финализиране на придобиването. Много популярни имена в IT сектора изразиха недоволство от възможността NVIDIA да конролират ARM. Сред тях са гиганти от ранга на Qualcomm, Microsoft и Google.

Oпасенията им са свързани с възможността да се промени настоящия отворен модел на лицензиране на хардуера на ARM, от който зависят много външни компании.

 

 

Oт NVIDIA изразиха увереност да запазят сегашната система и да гарантират независимо съществуване на ARM и актуалните договори с много им клиенти по цял свят. Най-сериозни критики срещу сделката отправят представители на Qualcomm, които искат регулаторите да блокират придобиването.

Причината е, че NVIDIA ще получат контрол над интелектуалната собственост на ARM, което ще им създаде важно стратегическо предимство. Подобно е мнението и на другите технологични компании. Според официалните данни са произвеждани 842 процесора в секунда с технологии на ARM през 2020г.

Едва ли има по-добро доказателство за влиянието на компанията от тази цифра. В момента има повече от 530 договора за лицензи межуд АRM и партньорите им по цял свят. Въвеждането на каквито и да е промени и желанието на NVIDIA да контролират този процес може да доведе до серизони сътресения.

Засегнати могат да бъдат редица стартъпи, които имат безплатен достъп до 75% от портфолиото на ARM, за да допринасят за хардуерните иновации.

 

Oще от Digital: Защо купуването на ARM от NVIDIA няма да бъде успешна сделка, според съоснователя на ARM