Страхотен обрат класира Мухова на първи 1/2-финал от Големия шлем

Каролина Мухова се класира за първи път в кариерата си на 1/2-финал в турнир от Големия шлем. 24-годишната тенисистка направи страхотен обрат – 1:6, 6:3, 6:2, за да елиминира водачката в световната ранглиста Ашли Барти в сблъсъка помежду им на 1/4-финала на Australian open. Така чехкинята взе скалпа на още една от големите претендентки в Мелбърн, след като преди това отстрани и сънародничката си Каролина Плишкова, както и белгийката Елис Мертенс.

Първият сет въобще не подсказваше как ще се развие мача.

Барти имаше пълен контрол над случващото се на корта и даде само гейм на съперничката си, за 6:1 в своя полза.



В началото на втория сет изглеждаше, че доминацията на австралийката ще продължи, след като тя направи ранен пробив още в първия гейм. След това Мухова поиска и медицински таймаут и изглеждаше, че тя e готова да вдигне бялото знаме. Случи се обаче точно обратното и изведнъж обаче чехкинята се окопити и върна пробива за 2:2.

Последваха няколко много оспорвани и дълги гейма, в които обаче всяка от тенисистките успяваше да спечели подаването си. Ключовият момент се оказа осмият гейм, в който чехкинята направи втори пробив и поведе с 5:3, а след това спечели и своето подаване и взе и сета с 6:3.

В третия сет вече везните силно се наклониха в полза на Мухова, която поведе с ранен пробив и не изпусна инициативата, като даде само два гейма на съперничката си, за да се наложи с категоричното 6:2 в своя полза и така да затвори и мача.

Така Мухова ще играе на 1/2-финал в Мелбърн за пръв път в кариерата си. Там тя ще срещне победителката от последния 1/4-финален сблъсък между Дженифър Брейди и Джесика Пегула.