Коварен двубой за Ливърпул в Шампионската лига

Днес в 22:00 часа е срещата между РБ Лайпциг и Ливърпул от 1/8-финалите в Шампионската лига. Заради ограниченията, наложени от пандемията от COVID-19, мачът няма да се играе в Германия, а ще се проведе на стадион „Пушкаш Арена“ в Будапеща, Унгария. Това обаче не би трябвало да има кой знае какво значение, при положение, че в последните месеци всички мачове се играят без публика и домакинското предимство вече на практика изчезна.

На пръв поглед Ливърпул е определян като фаворит в този сблъсък.

Всъщност обаче мърсисайдци се изправят срещу доста коварен съперник, който по никакъв начин не бива да бъде подценяван. Макар да участва едва за трети път в Шампионската лига, РБ Лайпциг вече показа, че ще бъде важен фактор в турнира. През миналия сезон тимът достигна до 1/2-финала и сега ще опита да повтори това си постижение.

В същото време Ливърпул изглежда доста разклатен този сезон, особено в Премиър лийг. Многото контузии в състава на мърсисайдци си оказаха своето влияние и отборът започна да буксува и се свлече до 4-ото място във временното класиране, на цели 13 точки зад лидера Манчестър Сити. Преди днешния мач отборът е в неприятна серия от 3 поредни загуби и сега ще опита да се върне на победния път и да си върне настроението.

Друг любопитен факт около този сблъсък е, че един срещу друг се изправят два от най-качествените германски треньори в лицето на Юлиан Нагелсман, който е начело на РБ Лайпциг и Юрген Клоп, който води Ливърпул. Двамата обаче са срещали само в Шампионската лига и това стана през сезон 2017/18 в плейофа за влизане в груповата фаза. Тогава мърсисайдци спечелиха и двата двубоя с 2:1 в Германия и с 4:2 на „Анфийлд“.

В състава на РБ Лайпциг ще липсват контузените Емил Форшберг, Доминик Собослай, Конрад Лаймер и Бенямин Хенрикс. Всички останали играчи са на линия и на разположение на Нагелсман.

Както стана дума, в Ливърпул проблемите също са сериозни. Там липсват трайно контузените Вирджил ван Дайк, Джо Гомес, Жоел Матип, Диого Жота и Наби Кейта. Джеймс Милнър и Фабиньо пък са с леки травми и до последно участието им ще бъде под въпрос. Така Клоп за пореден път ще се наложи да прекроява състава.

Шампионска лига, 1/8-финал:

РБ ЛАЙПЦИГ – ЛИВЪРПУЛ

Вероятни състави:

РБ ЛАЙПЦИГ: Гулачи, Клостерман, Орбан, Упамекано, Мукиеле, Забитцер, Кампъл, Анхелиньо, Нкунку, Олмо, Поулсен

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Арнолд, Кабак, Хендерсън, Робъртсън, Тиаго, Вайналдум, Джоунс, Салах, Фирмино, Мане

Стадион: „Пушкаш Арена“, Будапеща
Съдия: Славко Винчич (Словения)
Начало: 22:00 часа