ЕС ще си партнират със Samsung и TSMC, за да стимулират производството на полупроводници

ЕС продължават да  провеждат последователна и  доста активна политика в технологичния сектор. Намирането на оптималния баланс между ефективни регулации и стимули а икономиката е доста трудна задача. Антитръстовите органи на континента са безкомпромисни и вече въведоха рекордни глоби на компании от ранга на Google, Аmazon и Facebook.

Действията срещу най-големите имена в IT индустрията са пряко свързани с новите законодателни инициативи, обсъждани в Европейския парламент.

Основен приоритет е гарантирането на неприкосновеността на личните данни на потребителите и осигуряването на максимални възможности за свободен избор в дигиталното пространство.

Регулаторите полагат много усилия, за да ни предпазят от нелегитимни бизнес практики при работа с водещите онлайн платформи. В същото време EC трябва да намерят как да привличат повече инвестиции за развитието на технологиите на континента. Вече се обсъждат различни програми, които да направят локалните технологични компании по-конкурентни в световен мащаб.

Сега разбираме за амбициозен план, чиято цел е да се увеличи производството на полупроводници на територията на континента.

 

 

Детайлите разкриват, че ЕС търсят начини как да подобрят възможностите на 5G технологията достъпна за европейските граждани. Конкретните планове включват изграждането на мрежа от фабрики и производствени съоръжения сред държавите-членки. Най-интересният елемент от хардуерната стратегия е включването на най-големите имена в технологичната индустрия.

В опит да ускорят проекта вече се обсъжда идеята за сътрудничество със Samsung и TSMC. Това са производителите, които в най-голяма степен доминират иновациите при полупроводниците, особено в мобилния сектор. Целта е изграждането на производствено съоръжение, в което с помощта на Samsung и TSMC да се произвеждат процесори от ново поколение.

Първоначално това ще става с 10-нанометрови технология, но в следващите няколко години се предвижда преминаването към 2nm процес. Представителите на Европейската комисия (ЕК) също са дали съгласие за проекта, в който ще се включат поне 17 държави-членки. В момента на контиента се произвежда по-малко от 10% от световната продукция на полупроводници.

Целта е цифрата да премине 20% в следващите няколко години.