Аpple ще инвестират $3.6 млрд. в Kia за разработка на електромобили

Аpple разполагат с внушителен финансов капитал, който често използват за разработка на уникални технологии. Мобилните устройства не са единствения приоритет за компанията, която вижда голямо бъдеще в добавената реалност, VR очилата и автомобилите. От години се спекулира с желанието на технологичният гигант да навлезе в тази индустрия.

Вече ви съобщихме, че Hyundai преговарят с Apple за производство на автомобили.

Преговорите изглежда са били успешни, тъй като сега разбираме повече за планираните инвестиции. Според информация на Bloomberg двете компании ще разработват заедно електрически автомобили във фабрика на KIa в Джорджия, САЩ.

Сумата, която Apple ще отделят за проекта е $3.6 млрд. Първоначалните им планове предвиждат да се създават 100 хил. автомобила годишна. Разпространението на новината за предстоящата инвестиция на Apple логично предизвика ръст в стойността на акциите на Kia на борсата от 14.5%.

По този начин достигат до рекордни стойности от 1997г. година насам. Конкретните детайли около целите на проекта все още не са известни на широката общественост.

 

 

Eлектрическите автомобили са пазарна ниша, която тепърва ще генерира милиарди приходи. Tesla вероятно е първата асоциация при думата електромобили, но е факт, че все повече производители се насочват към технологията. Германски брандове като Daimler и Volkswagen също разкриха амбициозните си планове да бъдат влиятелен фактор в този сегмент.

Навлизането на Apple не само ще изостри конкуренцията, но ще ускори навлизането на нови технологии. Специален акцент за компанията ще бъдат батериите, които да гарантират максимално дълъг пробег с едно зареждане на първите им електромобили.

Инвестицията от $3.6 млрд. в Kia е само първата амбициозна стъпка от стратегията на Apple да започне да генерира приходи от продажбата на автомобили.

 

Oще от Digital: Apple ще представят eлeктромобил с революционна батерия през 2024г.

TagsАpple