Прогнозата на Бойко Младенов пред Sportal.bg: Ще има изненада в Ботевград

Балкан се изправя срещу Левски Лукойл утре в отложен мач от 16-ия кръг на НБЛ. Преди срещата в Ботевград домакините заемат трета позиция във временното класиране с 10 победи и 4 загуби, а Левски Лукойл е лидер в класирането (б.а. преди мача между Рилски спортист и Черно море днес) с 12 успеха и 3 поражения в сметката си. отново се допита до бившия баскетболен национал Бойко Младенов, който даде своето компетентно мнение за баскетболното дерби на седмицата.

Балкан – Левски Лукойл (06.02 – 19:00 ч.)

Левски отива като фаворит в Ботевград, но не бих заложил, че ще спечели мача. Бих търсил изненадата за Балкан. Все пак отборът е домакин. В Левски има проблеми със състава от началото на сезона. Постоянно има контузени и болни играчи. Момчетата на Тити Папазов ги чака много труден мач. С оглед на класирането в НБЛ, този сблъсък е важен и за двата отбора. Победата за Левски е задължителна, за да се задържи на първо място в таблицата преди третото завъртане в първенството. Мачът ще бъде много нервен. Ако не се стигне до продължения, ще бъде с ниска резултатност поради тежестта на срещата.

Такава е ситуацията в момента, че главите на всички играчи са на различни места. Балкан постигна успех в Европа, Левски пък има проблеми със състава. Дали домакините ще бъдат мотивирани от успехите във ФИБА, дали „сините” ще искат да докажат, че са най-силният отбор в България, ще бъде интересно да се наблюдава.

Всичко зависи от това как Балкан ще подходи към този мач. Ясно е, че баскетболистите на Левски ще са максимално мотивирани. Дали победите на Балкан в Европа ще са им достатъчни или ще са гладни за още успехи, от това много ще зависи успеха им в срещата.

Левски винаги излиза за победа, такава им е психологията от много години насам. Няма да подцени съперника. Разучили са ги много добре, гледали са им всички мачове, имат добър скаутинг. Ще бъдат максимално подготвени.

Ще се играе на по-сигурни кошове, на по-постепенни атаки, ще се търси да се намери играчът, който ще бъде в ритъм тази вечер от отбора. На когото повече му върви, на него ще се набляга. По-сигурни нападения с по-лесни кошове.

Мачът ще бъде дерби. През последните години двата отбора са ни показали, че могат да водят с 20 точки, след това да загубят с 10 в преките си двубои, така че няма да се учудя, ако това се случи и в този мач. Няма да е изненада, ако няма постоянен фаворит в срещата, а да се случват спадове и възходи в играта на двата отбора.

Вече отборите са свикнали с липсата на публика. Наистина не е приятно да играеш пред празни трибуни. По-трудно се мотивираш в такъв момент. Сега играчите на Балкан ще трябва да намерят мотивацията на друго място, а не в публиката.

Фаворит: Балкан

Снимка: НБЛ