Цената на DDR3 DRAM паметта ще се увеличи с над 40% през 2021г.

Водещите производители на хардуер бяха силно засегнати от ограниченията свързани с пандемията от COVID-19. Неочакваните процеси в индустрията през последните месеци се отразиха и на цената на редица продукти в различни сегменти. Новата година се очаква да допринесе за стабилизирането, но в някои пазарни ниши ситуацията ще продължи да е специфична.

Пазарни анализатори на Digitimes Research прогнозират осезаемо увеличение на DDR3 DRAM памет модулите през настоящата година.

Въпреки, че технологията не е нова все още има доста устройства, които използват този хардуер. Според предварителните изчисления цената на DDR3 DRAM памет ще се увеличи между 40% и 50% до края на годината.

Най-използваната технология в индустрията е DDR4, като се забелязва сериозен ръст в популярността на DDR5 DRAM. Наличието на стари сървъри, компютърни системи и IoT джаджите от предходно поколение са причината все още DDR3 DRAM технологията да има присъствие в индустрията.

 

 

Увеличението в цената на DDR3 DRAM ще бъде от порядъка на 20% през първото тримесечие на годината. С течение на времето този тренд ще продължи, достигайки пикови стойности от 40-50% през последните месеци на годината. Водещи производители като SK Hynix и Samsung постепенно започнаха да преминават към производство на DDR5 хардуер. 

Именно заради това месечния капацитет на DDR3 е намален трикратно, което на свой ред допринася за по-високата цена. SK Hynix спряха да създават 2Gb DDR3 RAM, което вече увеличи цената с повече от 30%. Други доставчици на хардуер като Nanya Technology и PSMC ще продължат да създават DDR3 DRAM в ограничени количества през 2021г.