Xiaomi блокира потребителите да инсталират Google Mobile Services (GMS) в Китай

Отвореният характер на Android предоставя много по-голяма свобода на производителите и възможности за персонализация на собствениците на смартфони. Повечето водещи брандове като Samsung, Xiaomi и Huawei разработват собствени потребителски интерфейси, които допълват визията и функционалността на т.нар. „чист Android“.

Най-популярните интерфейси са One UI на Samsung, ЕМUI на смартфоните на Huawei, както и MIUI на устройствата произвеждани от Xiaomi.

Tази стратегия позволява на производителите да предложат различно изживяване на клиентите си, но също да промотират свои приложения в смартфоните.

Получаването на лиценз за Android изисква инсталирането на редица заглавия на Google. Все пак това не спира компаниите да подканват потребителите да използват свои приложения за навигация, комуникация, забавление и браузване в интернет.

Xiaomi също влагат усилия за изграждането на независима екосистема от софтуерни решения. Aктуалната версия на потребителския интерфейс е MIUI 12, която предлага доста нови функционалности и подобрения. Вече се работи и над първия ъпдейт с името MIUI 12.5, който е наличен за някои от устройствата на компанията.

 

 

Някои собственици на смартфони, които са актуализирали към MIUI 12.5 се оплакаха от неочакван проблем в работата със софтуера. Оказва се, че не могат да инсталират самостоятелно Google Mobile Services (GMS) както досега. Това може да е проблем, тъй като липсата на GMS верификация означава, че няма как да използват приложенията на Google.

През последните дни се появиха данни, че потребители в Китай изтеглят GMS на смартфоните, чрез популярния метод „Sideloading“. Компанията също се е активизирала и на свой ред е предприела мерки, които да блокират тази възможност.

По този начин устройствата получили ъпдейт към MIUI 12.5 няма да могат да работят с услугите на Google на територията на многолюдната държава. Все още не е публикуван пълния списък със смартфоните, които вече нямат достъп до GMS.

Със сигурност сред тях попадат Redmi K30 Ultra и Redmi 10X 5G, тъй като собствениците им са най-активни в онлайн форумите, публикувайки детайли за настоящия проблем с MIUI 12.5.

 

Oще от Digital: САЩ добавиха Xiaomi и още осем китайски компании в „черния списък“