Аpple потвърди, че над 1 млрд. потребители използват iPhone

Apple фокусира изцяло своята стратегия в мобилната индустрия около премиерата и дистрибуцията на iPhone 12 през последното тримесечие на 2020г. Високият интерес на потребителите към впечатляващите подобрения на смартфоните е причината компанията да се похвали с рекордни приходи. Технологичният гигант публикува финансовите резултати за октомври-декември, от които разбираме, че приходите им за периода надхвърлят очакванията на анализаторите.

Рекордните продажби на iPhone са свързани и със солиден ръст от 57% в доставките на устройствата на китайския пазар.

По този начин Apple успяват да разгърнат влиянието си на този стратегически пазар и да се възползват максимално от търговските санкции срещу местни брандове като Huawei. Премиерата на iPhone 12 стана факт няколко седмици по-късно от обикновено, но това не се отразява на популярността на смартфоните.

Конкретните цифри показват, че Apple са отчели приходи в размер на $111.44 млрд. за последното тримесечие на 2020г. Всеки инвеститор получава дивидент от притежавана акция в размер на $1.68, което е ръст от предварително прогнозираните $1.25.

 

 

Приходите от продажба на iPhone достигат до $65.6 млрд., с което компанията изравнява рекорд, който постави преди три години, съобщава Reuters. Главният финансов директор на Apple, Лука Маестри изрази увереност, че ръста в приходите ще се увеличи през настоящата фискална година. Той изрази увереност, че брутната печалба ще бъде от порядъка на 39.7%.

Още по-интересното е, че според официалните данни хардуера на Apple вече има потребителска база от над 1.65 млн. души. Това е впечатляващо, като преобладаващата част от устройствата са смартфони. Всъщност за първи Apple могат да се похвалят, че iPhone се използва от над 1 млрд. потребители. За сравнение преди година тази цифра бе 1.5 млрд. и 900 млн.

Една трета от приходите на компанията идват от китайския пазар, където два от трите най-продавани модела са произведени от Apple. Високото търсене е причината да се стигне до проблеми с доставянето на достатъчно количества на iPhone 12, iPad и новите модели на Mac през последното тримесечие на 2020г.

 

TagsАpple