Новият процесор Qualcomm Snapdragon 870 e 10% по-бърз от Snapdragon 865

Смартфоните с Android от висок клас ще се захранват от 5-нанометровия Qualcomm Snapdragon 888 процесор, който бе представен през декември. Вече видяхме първото устройство с този хардуер и това беше Xiaomi Mi 11. Архитектурата се използва от някои версии на Samsung Galaxy S21 и в следващите седмици ще видим двуцифрен брой модели на водещите производител със Snapdragon 888.

Една от критиките към Qualcomm е свързана с твърде високата цена на процесорите.

Някои производители например се отказаха да използват Qualcomm Snapdragon 865 и потърсиха алтернативни решения. Moжем да очакваме компанията да си вземе поука и да промени стратегията си през новата година, за да запази влиянието си в мобилната индустрия. 

Qualcomm сега актуализираха своето портфолио с премиерата на нов процесор, който се казва Snapdragon 870. Както името подсказва този чип е разработен като директен наследник на Snapdragon 865 и Snapdragon 865 Plus. чиято премиера бе през миналата година.

 

Новият процесор предлага подобрения, но те са минимални в сравнение с изцяло новата архитектура, която предлага Qualcomm Snapdragon 888. Според наличните данни Snapdragon 870 има сходна структура със своите предшественици и е базиран на същите Kryo 585 CPU и Adreno 650 GPU модули. 

Работната честота на Qualcomm Snapdragon 870 е 3.2GHz, което означава, че ще предложи с 10% по-висока производителност, в сравнение със стандартната версия на Qualcomm Snapdragon 865. Припомняме ви, че този чип работи на 2.84GHz. В същото време Snapdragon 865 Plus оперира на 3.1GHz, което го прави с 3% по-бавен от новия процесор за смартфони на компанията. 

Премиерата на Qualcomm Snapdragon 870 ще предложи повече възможностите на производителите да представят атрактивни смартфони с Android през 2021г. Бъдещите устройства с този чип вероятно ще са позиционирани в средния ценови клас. Първите модели със Snapdragon 870 ще са достъпни за потребителите на пазара до края на първото тримесечие. 

 

Oще от Digital: Qualcomm Snapdragon 480 е най-достъпният 5G процесор за смартфони на компанията