Новият шеф на Intel иска компанията да произвежда по-добри процесори от Apple

Световната пандемия промени значително технологичната индустрия, но въпреки това не блокира напълно премиерата на нови продукти от водещите производители. Изминалата година ще се запомни с няколко интригуващи събития, като едно от тях е свързано с Apple. За първи път от дълги години насам компанията няма да разчита на процесори създадени от Intel.

Вместо това Apple преминават към разработката на модифицирани архитектури базирани на технологиите на ARM.

Първият хардуер поставящ началото на стратегията е Apple M1, като се очаква пълната транзиция да отнеме две години. Бенчмарк тестовете показаха впечатляваща производителност от 5nm процесор, който има 16 млрд. транзистора. 

Всичко това поставя Intel в затруднена ситуация, тъй като са заплашени от възможността да загубят един от най-големите си клиенти. Teхнологичният гигант продължава да губи позиции от AMD на световния пазар на компютри и новата серия процесори на Apple се превръща в проблем със стратегическо значение.

Все пак компанията има достатъчно време, за да се подготви и да отговори подобаващо на предизвикателствата. 

 

 

Само преди дни ви съобщихме, че Пат Гелсингер е новият шеф на Intel. Той ще встъпи в длъжност в средата на февруари, но вече планира стратегията на компанията. Новият шеф на Intel вече е започнал разговори със своите служители, разкривайки бъдещи детайли за насоките, в които ще се развива хардуерната дивизия през годината.

Водещ приоритет за Пат Гелсингер начело на компанията ще бъде изграждането на компютърна система, която не само да конкурира, но и да превъзхожда продуктите на Apple. Едва ли има съмнение, че новият шеф на Intel визира премиерата на Apple M1 и задълбочаването на конкуренцията между двете компании. 

Компанията ще фокусира вниманието си върху нова серия процесори, които да използват още по-добри технологии, за да запазят влиянието си в индустрията. Партньорството между Apple и ARM ще ускори плановете на Intel, които се очаква да представят Rocket Lake-S процесорите през март. Това ще е само една от новите платформи, които подготвя компанията през годината, за да конкурира успешно Apple и ARM през 2021г.

 

Oще от Digital: Могат ли Apple компютрите с M1 процесор да работят с Windows