TSMC ще произвеждат видео карти за Intel

Дългогодишната доминация на Intel в световния пазар на компютри бе подложена на сериозни изпитания през последните тримесечия. Проблеми с иновативните производствени технологии на компанията забавиха премиерата на ключови хардуерни продукти. Това се оказа достатъчно AMD да заложат на агресивна стратегия и да се възползват максимално от ситуацията, пред която е изправен най-големият им конкурент.

Изминалата година показа, че AMD достигнаха до рекорден пазарен дял и са амбицирани да продължат с впечатляващото си представяне през 2021г.

В същото време Intel подготвят на свой ред премиерата на няколко нови серии процесор, с които да възстановят загубените си позиции в индустрията. Вече знаем, че премиерата на процесорите Intel Rocket Lake ще е през март 2021г.

Успоредно с това конкуренцията между AMD и Intel ще обхване още един ключов пазарен сегмент и това са видео картите. Традиционно това е сегмент, който се доминира от NVIDIA и AMD, но премиерата на предстоящата DG2 може да обърка плановете им през 2021г.

 

 

Новата видео карта от висок клас на Intel вероятно ще бъде произведена от TSMC, които разполагат с едни от най-добрите технологии. Анализаторите от доста време подозират за подобна възможност. Сега научаваме за поредното доказателство, че партньорството между двете компании наистина ще обхване DG2, съобщава TechRadar.

Желанието на Intel да позволят на друга компания да произведе видео картата не е случайно, тъй като не разполагат с необходимия капацитета да го направят сами. TSMC ще използват усъвършенствана 7-нанометрова технология в създаването на необходимото количество на DG2. Това е кодово име на GPU модула, което ще бъде променено при официалната премиера.

Intel ще се възползват от 7nm процес, който е по-добър от 8nm технология, с която са произведени представителите на NVIDIA GeForce RTX 3000. Техническите спецификации на Intel DG2 не са известни, но можем да очакваме цената да бъде от порядъка на $400-$600, което допълнително ще изостри конкуренцията.

 

Oще от Digital: Защо ще има недостиг на видео карти и през 2021г.

TagsTSMC