MediaTek вече е третият най-голям клиент на TSMC

Tайванският производител има силно влияние в световния пазар на смартфони. MediaTek се фокусират предимно върху устройстватa от средния и ниския ценови клас. Не е изненадващо, че 5G процесорите се превърнаха във водещ приоритет за компанията през 2021г. Технологията ще продължи да има стратегическо значение за MediaTek.

Броени дни преди края на миналата година ви информирахме, че MediaTek изпревари Qualcomm и вече е най-големият производител на процесори за смартфони. Компанията е амбицирана да продължи с доброто представяне и да стане още по-влиятелен фактор в индустрията. В момента MediaTek си партнират с различни брандове, които проявяват интерес към мобилните им процесори.

Въпреки пандемията компанията може да се похвали със сериозен ръст в поръчките на хардуер от други производители като Oppo, Vivo и Xiaomi. Високото търсене към процесорите за смартфони от Helio и Dimensity сериите също така са позиционирали MediaTek като третия най-голям клиент на TSMC, съобщава GizmoChina.

 

 

Пазарните наблюдатели очакват MediaTek да реализират продажбите на 80-90 млн. процесора през първата половина на годината. Ако прогнозите се оправдаят това ще позволи на компанията да разшири значително влианието си в мобилната индустрия. По този начин MediaTek ще реализират между 1.6 и 1.8 пъти повече доставки, в сравнение с 2020г.

На този етап най-мощният процесор на тайванския производител е Dimensity 1200, който е базиран на 6-нанометрова технология и вече се произвежда в съоръженията на MediaTek. Сътрудничеството с TSMC е от стратегично значение, тъй като позволява на компанията да произвежда и доставя много по-голям брой процесори. 

Трябва да отбележим също, че TSMC създават 5-нанометровите чипове на Apple, но интереса на MediaTek е основно към 6nm и 7nm технологиите. В заключение ще отбележим, че след продажбата на Honor бизнеса е възможно някои от новите устройства с този бранд също да използват 6nm и 7nm процесори на MediaTek.