Производството на смартфони е достигнало рекордно ниски нива в края на 2020г.

Мобилните устройства предизвикаха революция, която доведе до драстичен спад в продажбите на персонални компютри през последното десетилетие. Предимствата на тъчскрийн дисплеите, развитиетo на софтуерните технологии и подобренията в хардуера създадоха изцяло нови продуктови категории.

Умните часовници, фитнес тракерите, безжичните слушалки и джаджите с Интернет на нещата са сред най-продаваните технологични продукти в световен мащаб. Смартфоните са устройствата, които по най-добър начин илюстрират казаното дотук.

Настолните компютри от години се превърнаха в нишов пазара заради популярността на Android и iOS.

Все повече хора разполагат с повече от един смартфон за работни и лични нужди, което от години е водещ източник за високите продажби в този сегмент. Разпространението на коронавируса освен ежедневните навици на големи групи от хора оказа влияние на стабилни икономически и пазарни показатели.

Производителите на смартфони също са засегнати от променентата обстановка в индустрията и отчитат спад в продажбите си на годишна база, информира TechRadar.

 

 

Анализатори на TrendForce ни информират, че световната продукция на смартфони е редуцирана с 11% през изминалата година. Това означава, че са произведените 1.25 млрд. устройства през последните 12 месеца. Въпреки това наблюдателите остават оптимистични за бизнес възможностите за развитие на мобилната индустрия през 2021г.

Ако прогнозите им се оправдават доставките на смартфони ще се увеличат с 9% до 1.36 млрд. Премиерата на нови устройства и акцента към 5G технологията ще са основната движеща сила за производителите с Android през 2021г.

Според настоящите данни Samsung са произвели 263 млн. смартфона през изминалата година, с което са лидери ви изпреварват Apple, които отчитат 199 млн. Tретата позиция е за Huawei със 170 млн., следвани от други китайски брандове като Xiaomi (146 млн.), Оppo (144 млн.)  и Vivo (110 млн.)

В заключение ще отбележим, че повече от 500 млн. смартфона ще имат 5G модеми през тази година, което е двукратен ръст, в сравнение с 2020г.