HarmonyOS ще може да се използва от другите китайски производители на смартфони

Huawei продължават да инвестират внушителни средства за разработката на операционната система HarmonyOS. За първи път компанията разкри плановете си да създаде софтуера на HDC 2019 конференцията с разработчиците. Първоначалната фаза на тестове вече отмина, като през септември официално бе представена Harmony OS 2.0.

Aктуализиранaта версия разширява широкия набор от функционалности и също така е оптимизирана за компютри, смарт часовници, автомобили и умни джаджи.

HarmonyOS ще представлява сърцето на екосистемата, която Huawei иска да изгради, за да замести в дългосрочен план Android и Windows.

Компанията непрестанно подобрява възможностите на платформата, като бета версията на Harmony OS 2.0 е достъпна за разработчиците от средата на декември. Колкото повече хора са ангажирани с проекта, толкова по-бързо ще бъдат оптимизирани всички водещи приложения за HarmonyOS.

Това е дълъг и сложен процес, особено заради факта, че устройства с различни размери ще могат да работят с операционната система. Първите джаджи с HarmonyOS 2.0 ще дебютират на пазара през 2021г.

 

 

Компанията също така може да присъедини към Harmony OS 2.0 и други водещи производители от Китай. Шефът на Huawei Consumer Group дивизията направи любопитно изявление пред медиите в страната. От думите му разбираме, че Huawei са склонни да позволят на китайските производители на смартфони да използват Harmony OS 2.0 в бъдещите си продукти.

По този начин брандове като Oppo и Vivo биха имали резервен вариант, ако търговските санкции на САЩ засегнат бизнеса им. Именно невъзможността да се използват Google Mobile Services (GMS) e конкретната причина за съществуването на Harmony OS. Трябва да отбележим, че засега нито една друга компания не е проявила желание да представи смартфон с платформата.

Ако агресивната политика на САЩ спрямо популярните брандове от Китай продължи можем да сме сигурни, че Harmony OS ще намери място в много повече устройства на пазара. В дългосрочен план Huawei искат да актуализират всичките си настоящи устройства, за да позволят на потребителите да тестват софтуера без да купуват нов хардуер.