Уникално устройство може да замени компютърната мишка и клавиатура

Мобилните устройства, които използваме днес са по-мощния от настолните компютри от преди няколко години. Това е само един от примерите за невероятните иновации при смартфоните.  Ако оставим еволюцията на процесорите, RAM и NAND паметта настрана е факт, че компютрите работят по идентичен начин от десетилетия насам.

Независимо колко популярни са мобилните джаджи все още най-добрия начин да работим е като използваме клавиатура и компютърна мишка.

Технологиите все още не са довели до разработването на по-ефективна алтернатива на тази класическа комбинация. Инженерите на иновативния стартъп OpenBCI смятат, че вече е дошло времето да започнем да използваме още по-модерни компютърни интерфейси.

Амбициозният им проект носи името Galea и представлява уникален шлем, който поддържа виртуална и добавена реалност. Специфичина особеност е, че повърхността е осеяна с множество миниатюрни сензори, които в реално време следят и анализират активността на човешкия мозък. Трансформирането на мислите в компютърни сигнали е решението, което ще замести мишката и клавиатурата, според OpenBCI.

 

 

Компанията уточнява, че Galea ще бъде в състояние да генерира информация и от други източници, като например очите, сърцето, мускулите и кожата на тялото. Подобна възможност отваря изцяло ново поле за развитие на технологията. Учените на OpenBCI твърдят, че устройството ще може да разпознава различни емоционални състояния, степен на интерес и внимание, симптоми на депресия и много др.

Специално внимание се обръща на идеята мислите да бъдат превръщани в сигнали, като в дългосрочен план няма да е необходимо да имаме мишка и клавиатура. Вместо това компютрите ще разбират какво мисли и респективно какво искаме да направим и ще изпълняват директно съответната команда.

Първата версия на Galea се очаква да бъде достъпна преди края на следващата година.