Операционната система Huawei HarmonyOS е базирана на Android

HarmonyOS е операционната система, която ще има дългосрочно значение за влиянието на компанията в мобилната индустрията. Този софтуер се разработва повече от година и скоро ви информирахме, че бета версията на операционната система HarmonyOS 2.0 вече е достъпна за разработчици.

По този начин компанията се ангажира вниманието и усилията на много повече хора, които да допринесат за еволюцията на HarmonyOS.

Настоящата версия предлага допълнителни функционалности и повече от 12 000 API, които да улесняват бъдещата работа на разработчиците.

Ако всичко върви по план първата версия на HarmonyOS 2.0 за смартфони ще е достъпна през януари 2021г.Реалната премиера на първите устройства в този сегмент ще стане факт на по-късен етап през следващата година. Бета версията на Harmony OS 2.0 може да работи с някои от по-новите смартфони на Huawei, като Huawei P40, Huawei P40 Pro, Mate 30, Mate 30 Pro, Mate 30 Pro 5G.

С течение на времето ще се увеличава броя на смартфоните, които могат да работят със стабилните версии на HarmonyOS.

 

 

Huawei инвестират сериозни средства в изграждането на собствена екосистема от приложения и услуги, заради търговските санкции на САЩ. Американското правителство забрани на компанията да използва Android в новите си смартфони, което е сериозна пречка за европейските потребители.

Китайският производител дори планира да оптимизира HarmonyOS 2.0 и за разнообразие от други устройства като смарт джаджи, телевизори, компютри и автомобили. По този начин Huawei ще могат окончателно да сложат край на своята зависимост от Google.

Въпреки това се оказва ,че новата мобилна платформа e базирана на сходни софтуерни разработки с Android, съобщава SlashGear. Данните са генерирани от разработчици, които тестват последната версия на HarmonyOS 2.0 и намират доказателства за идентични компоненти между двете операционни системи.

Според тях бета версията на Harmony OS 2.0 не само споделя дизайнерски линии с Android, но също така използва същата вътрешна структура. Възможно е дори да се използва Android Debug Bridge (ADB) инструмента за комуникация на Android разработчиците.

 

Oще от Digital: HarmonyOS 2.0 ще работи с над 200 млн. устройства до края на 2021г.