Следващото поколение видео карти ще са 71% по-бързи от NVIDIA GeForce RTX 3080

NVIDIA вече зарадваха потребителите с потребителите на първите видео карти с дългоочакваната Ampere архитектура. Подобренията в NVIDIA RTX 3000 Series са доста впечатляващи и компанията обещава невероятни възможности за гейминг. Въпреки усилията на компанията все още има недостиг на ключови компоненти, като NVIDIA потвърдиха, че проблемите с доставките на GeForce RTX 3080 и RTX 3090 ще продължат до края на 2020г.

Тайванският производител обещава в следващите седмици да се стабилизира и повече хора да имат възможността да си купят видео картите от серията.

Докато NVIDIA полагат много усилия да възстановят нормалната верига за доставки и да ускорят дистрибуцията на RTX 3000 Series разбираме повече за бъдещите им планове. Специалистите на компанията вече са започнали работа над архитектурата, която ще наследи Ampere.

Koдовото име на платформата е Ada Lovelace и по всичко личи, че RTX 4000 видео картите на NVIDIA от следващо поколение ще бъдат базирани именно на тази архитектура, съобщава DigitalTrends.

 

 

Според настоящата информация Ada Lovelace ще има максимална производителност от 64TFLOPs, което е почти два пъти повече от възможностите на NVIDIA GeForce RTX 3080, която достига до 34 TFLOPs. Очакванията са Ada Lovelace да е почти пет пъти по-бърза от Microsoft Series X.

NVIDIA ще използват усъвършенствана 5-нанометрова технология в разработката на Ada Lovelace, която ще предложи и други хардуерни подобрения. От компанията искат да извлекат пълния потенциал от архитектурата, като преминаването към 5nm процес ще позволи вграждането на повече транзистори.

Тайванският производител ще предложи и сериозни оптимизации свързани с консумацията на енергия. За сравнение видео картите с Ampere дизайна са произведени с 8-нанометрова технология. NVIDIA Ada Lovelace ше разполага с внушителните 18 432 CUDA ядра и ще използва 12х6 структура, която включва 12 графични клъстъра.

На този етап няма яснота дали Sаmsung ще произведат Ada Lovelace, както Ampere или NVIDIA ще предпочетат TSMC за следващата си серия видео карти, които вероятно ще видим през 2022г.