Капитанът на Казахстан изгърмя с допинг, федерацията протестира

Капитанът на националния отбор по футбол на Казахстан – Бауържан Исламхан, е лишен от състезателни права за две години заради нарушаване на антидопинговите правила, съобщава пресслужбата на Азиатската футболна конфедерация (АФК). Срокът на дисквалификацията на 27-годишния полузащитник на АЛ Аин (ОАЕ) стартира от 9-и ноември 2020-а година. От Казахстанската федерация по футбол (КФФ) обявиха наказанието за прекомерно сурово.

„Септември тази година футболистът е дал положителна проба и е отстранен от участие за мачовете на клубно и национално ниво.

Отсъствието на такъв важен играч оказа крайно негативно влияние върху резултатите на Казахстан в турнира Лига на Нациите“, се казва в изявлението на КФФ.

„Ние решително и в официален ред изразяваме протеста си срещу това решение. Прекалено дълго време Бауържан Исламхан беше оставен под карантина по време на първата вълна на коронавируса. Той реално не тренираше с отбора и не се хранеше под наблюдение на лекарите. Така че вероятността нещо от забранения списък да е попаднало в кръвта му чрез храната или напитките е много голяма, се казва още в становището на КФФ.

Исламхан е избиран за най-добър футболист на бившата съветска република три пъти: през 2014-а, през 2016-а и през 2019-а година.