Акциите на Intel се сринаха след новината, че Microsoft разработва собствен ARM процесор

Microsoft е бранд който е известен със своите софтуерни технологии. Въпреки това компанията проявя все по-голям интерес към разработването на хардуер. Само преди няколко седмици видяхме Microsoft Surface Pro X 2020, като Surface Duo изразява концепцията на Microsoft за практичен смартфон с два дисплея.

При всички положения най-популярния и важен хардуерен продукт за компанията са конзолите от серията Xbox.

Следващата важна стъпка от стратегията на Microsoft е да започнат да произвеждат собствени процесори. Въпросните архитектури ще намерят място в бъдещите сървъри и компютри от гамата Surface.

Подобен ход ще позволи на Microsoft да намалят зависимостта си от външни производители, да редуцират разходите и да предложат още по-добри продукти на своите клиенти. На този етап компанията планира да стартира тестове със собствен хардуер, който е базиран на технологии на ARM.

Инженерите на Microsoft искат да създадат два отделни процесора, които да намерят място в сървърите на компанията и в новите версии на компютрите Surface.

 

 

Плановете на компанията ще засегнат един от най-големите им партньори, а именно Intel. В продължение на години сътрудничеството им движи напред цялата екосистема от устройства с Windows. Желанието на Microsoft да произвеждат собствени процесори с ARM технологии определено може да се отрази негативно на дългосрочните планове на Intel.

Неслучaйно новината за тези планове предизвика спад от 6.3% в стойността на акциите на Intel на борсата, които се котират за $47.46. Това очертава 21% намаление от началото на годината досега, съобщава Bloomberg. Най-голямо значение тази стратегия ще има върху бизнеса с центрове за данни. Облачната инфраструктура е ключова за Microsoft, които се конкурират директно с Amazon за доминация в този сегмент.

През последните години бяха наети много служители на други водещи имена като AMD, Intel, NVIDIA и Qualcomm, които ще участват активно в новия проект. В момента Intel Xeon доминират сегмента на центрове за данни, но Microsoft могат да се превърнат в още по-влиятелен фактор в тази пазарна ниша със своята серия ARM базирани процесори.