Операционната система Huawei HarmonyOS ще има нов интерфейс

Huawei преди дни представиха първата публична бета версия на Harmony OS 2.0 за разработчиците. Това е важна стъпка, която ще ускори разработването на операционната система, която компанията очаква да се превърне в заместител на Android. Новият софтуер вече може да се изпробва на някои смартфони, сред които Huawei P40, Huawei P40 Pro, Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro, но също на таблета MatePad Pro.

Реалните устройства с HarmonyOS 2.0 ще са налични на пазара през следващата година, като Huawei планира да представят както смартфони и умни часовници, така и други смарт джаджи, които работят със софтуера. Китайският производител вече е показал кратки видео демонстрации, които показват как работи HarmonyOS 2.0 в настоящия си вид.

Потребителският интерфейс на операционната система не се различава съществено от EMUI и функционира по същия начин, както Android. Активното участие на разработчиците, обаче ще доведе до допълнителни UI оптимизации през следващите месеци, информира GizChina.

 

 

В свое изявление президентът на Consumer Business Group дивизията на Huawei, Уанг Ченглу сподели, че HarmonyOS не е разработена да се превърне в алтернатива на Android. Според него платформата ще се конкурира и ще задмине успеха на операционната система на Google.

Това ще е възможно заради ново поколение смарт устройства на Huawei, които ще бъдат базирани на HarmonyOS. През последните години софтуерните инженери на компанията са променили на практика всеки един аспект от Android. Тези разработки са основата на HarmonyOS и ще предпоставят интеграцията на повече функционалности през 2021г.

Публичната бета версия предлага повече от 50 нови контроли за потребителския интерфейс и обещава унифицирано изживяване на множество устройства. Предоставени са инструменти за разработчиците съвместими с Windows и Mac, както и поддръжка за бърза миграция.

Вече е готов и стандартния телефонен интерфейс, който ще позволи извършването и приемането на обаждания от устройствата с HarmonyOS.