Как Microsoft искат да сложат край на паролите през 2021г.

Остават броени дни до края на календарната година, която повечето от нас вероятно нямат търпение да остане в миналото. Световната пандемия освен ежедневните ограничения свързани с придвижването, обърка плановете и принуди милиони хора да останат по домовете си.

Социалната изолация превърна приложенията за комуникация и забавление в предпочитан начин да преминем през трудните мигове свързани с пандемията. Колкото по-активни сме пред екраните на мобилните устройства, толкова по-изложени сме на риск от зловреден софтуер и хакери.

Личният избор на сигурна парола, която да предпазва онлайн акаунтите зависи от всеки потребител. Microsoft дори вече популяризират по-модерните методи за верификация, които не изискват използване на пароли в компютрите с Windows 10.

Компанията предлага иновативни методи за логин като Windows Hello, Microsoft Authenticator, FIDO2 ключовете за сигурност и дори разпознаване с кръвния поток от вената. Биометричните методи за идентификация в Windows 10 включват още лицево разпознаване, верификация с пръстов отпечатък и сканиране на ириса на очите.

 

 

Microsoft ще продължат активно да популяризират използването на алтернативни методи за верификация през 2021г. Компанията се похвали, че все повече потребители са склонни да използват по-модерни методи за логин, които не включват пароли. Според официалните данни през май 2020г. повече от 150 млн. души залагат на алтернативни технологии вместо пароли.

Тази стойност е 100 млн. през ноември 2019г. и показва нагледно как се променят навиците на потребителите. Биометричните технологии са по-разпространени сред бизнес потребителите, но въпреки това Microsoft искат да сложат изцяло край на паролите като средство за логин до края на 2021г., съобщава GizChina.

От компанията твърдят, че 80% от хакерските атаки са насочени към профили, които са защитени от пароли. Месечно се компрометират повече от 250 корпоративни акаунта, които излагат на риск голям брой потребители.

Преминаването към по-ефективни технологии за киберсигурност не само ще гарантира сигурността на потребителите, но е ключов елемент от бъдещото развитие на Windows 10.