Samsung разработват 600-мегапикселова камера за смартфони

Възможностите за мобилна фотография се промениха драстично през последните години. Технологичните иновации ни позволяват днес да правим снимки и клипове с невероятно качество. Времето на големите камера сензори остана в миналото, тъй като производителите предлагат усъвършенствани системи с два, три, четири и дори пет сензора.

Ако добавим към това и все по-добрите системи с изкуствен интелект определено можем да кажем, че смартфоните постепенно се превръщат в заместител на цифровите фотоапарати.

Мобилните устройства не предлагат толкова големи сензори, но са навсякъде около нас, а опцията за запис на 4K и 8K видео само ги превръщат в по-популярен избор за потребителите.

В момента най-високата резолюция на камера, която е достъпна в смартфони е 108МР и се предлага от някои модели на пазара. Samsung са лидер по продажба на смартфони, но също един от най-големите производители на хардуерни компоненти в индустрията.

Само седмици ни делят от премиерата на Samsung Galaxy S21, които ще имат един от най-добрите камери, които сме виждали досега.

 

 

Корейският производител инвестира внушителни средства за разработката на ISOCELLтехнологии за камера сензори от нова генерация. Инженерите на Samsung вече са насочили вниманието си към впечатляващи модули, които ще превърнат смартфоните с 600-мегапикселова резолюция в реалност.

Още в началото на годината вицепрезидента на дивизията за камера сензори на Samsung, Йонгин Парк разкри желанието си да създадат модул, който може да се сравнява с възможностите на човешкото око. Тук е момента да споменем, че естествената резолюция, която предлага зрението ни е около 576МР.

За да постигнат амбициозната си цел от Samsung искат да създадат първата камера за смартфони, която има 600-мегапикселова резолюция. Реализирането на идеята е свързано със сериозни технологични препятствия, като например увеличаването на размера на сензора.

Първият ISOCELL камера модул с 600МР резолюция ще е с големина от 0.8 микрона, което означава, че ще заема около 12% от пространството в задния корпус. Едва ли ще видим скоро смартфон с подобна камера, но е факт, че Samsung активно работят над технологията.