Юпитер и Сатурн ще изглеждат като двойна планета за първи път от 800 години между 16 и 25 декември

Двете най-големи планети в Слънчевата система ще предложат уникална възможност на астронавтите, любителите на науката и ентусиастите по цял свят. Причината е, че скоро Юпитер и Сатурн ще се приближат най-близо до нашата планета от осем десетилетия насам. Целият процес на сближаване на гигантите в земното небе стартира още през лятото, като кулминационната точка се очаква между 16 и 25 декември.

През този период Юпитер и Сатурн ще се позиционират в пространството, разделени от дистанция, която е по-малка от диаметъра на Луната.

Астрономите очакват най-близката точка между тях да е видима от Земята на 21 декември, когато гигантите ще изглеждат като още по-голяма „двойна планета“, съобщава SciTechDaily.

В някои части на света може да бъде трудно различаването на двете космически тела с невъоръжено око, предупреждават още учените. Разстоянието, което разделя Юпитер и Сатурн ще достигне до 1/5 от диаметъра на Луната в най-близката си точка, което се очаква на 21 декември.

 

 

Астрономическо събитие, при което небесните тела се подреждат по този начин се случва веднъж на две десетилетия, но не са достигали предстоящата си позиция от 4 март 1226г. Най-добре явлението може да се проследи около Екватора, но въпреки това астрономите ще могат да го видят от всяка точка на Земята с уговорката, че атмосферните условия го позволят.

Учените очакват всяка вечер в периода между 16-25 декември „двойната планета“ се появява за около час и половина след залез в нощното небе. Собствениците на телескопи вероятно ще уловят и някои от луните на Юпитер и Сатурн по време на любопитното събитие. Следващата дата, когато планетите ще бъдат в сходна позиция ще е през 2400г.