Обявиха окончателните дати за евроквалификациите

Европейската конфедерация по волейбол  (CEV) обяви окончателните дати за квалификациите за европейското първенство догодина. Отборът на България, който е воден от Силвано Пранди и Николай Желязков, е в предварителна група В, като ще мери сили с домакините Израел и Австрия. Надпреварата ще е в рамките на два турнира на израелска земя от 12 до 17 януари 2021 г., като двубоите се изместват с няколко дни (бяха предвидени с начална дата 7 януари).

 

В група C националите на Дания се отказват от участие заради ограниченията заради COVID-19 и, съответно, от домакинство на един от двата турнира. Останалите национални федерации – на Северна Македония, Босна и Херцеговина и Турция се договориха двата турнира да се проведат в Скопие от 11-16 януари 2021 г. 

Управителният съвет на CEV реши да отложи провеждането на останалите турнири – от групи A, E, F и G, до 16 май 2021 г. най-късно, с цел запазването на безопасността и благосъстоянието на всички заинтересовани страни.  

До момента единствено Латвия си осигури участие на Евроволей (първото – от 1995 г. насам) на квалификация в Кипър.

На европейското първенство в Полша, Чехия, Естония и Финландия ще участват 24 държави. Освен четирите домакина и класиралите се по право още осем тима от предишното издание, сега на предстоящите квалификации, участниците спорят за още 12 визи. За Евроволей 2021 ще се класират победителите в 7-те квалификационни групи, както и 5-те най-добри втори отбори. 

Програма на двубоите от квалификационните турнири – ТУК