Лиляна Павлова: Винетките стават електронни

България е една от страните с най-големи измами по повод събираемостта на такси и данъци, като винетките са едно от нещата с най-големи злоупотреби. Именно това отбелязва министър Павлова в предложението си за въвеждането на електронни винетки след 2 години.

Освен това тя дава и за пример западните европейски страни, където е далеч по-успешна тол системата, която принуждава движещите се на далечния разстояния камиони и автомобили да плащат в пъти повече пари, ако искат да използват пътната мрежа на дадена държава.

За България таксата е €10 за преминаване на камион над 3 тона и половина, докато в някои страни, като Германия, таксата е €100.

Лиляна Павлова иска да изравним тези стойности, но без да осъзнава, че това би повлияло много и на родните търговци, които използват международния транспорт за извършване на дейността си. Да не говорим, че пътната обстановка в страната е на такива нива, че е престъпление да се дават и сегашните 20лв.

От министерството очевидно се опитват да хванат нещата от главата за краката, като искат да получат едва ли не парите напред, за да могат в последствие да инвестират в подобряване на родните пътища и магистрали.

Към момента държавата ни средно събира около 200 милиона лева в следствие на подобни такси и винетки, докато нуждите, според министърката, са четворно по-високи.

По отношение на новите винетки, все още ситуацията е на ниво предложение, тъй като за прокарване на една подобна промяна трябва да се предвидят много повече нововъведения, за да може да се вкара в сила един такъв закон.