Откриха бъг позволяващ на хакери да слушат разговорите във Facebook Messenger

Facebook Messenger е една от най-популярните услуги за комуникация, която всеки ден свързва милиони потребители по цял свят. Приложението е налично за всички водещи платформи и има стратегическо значение за бизнес модела на Facebook. Профилите в Messenger са обвързани с активността в социалната мрежа, което на свой ред е солиден източник на приходи от реклами за компанията.

Няма как да не сте обръщали внимание на досадните съобщения свързани с активността ви в уеб сайтове и Facebook, които ви следват в интернет.

Това е само едно от приложенията на онлайн тракерите, които постоянно опитват да генерират данни за историята на сърфиране на всеки потребител.

Oт една страна синхронизирането на данните по този начин е полезно с оглед бързото и лесно зареждане на необходимата информация, но може да бъде и проблем за сигурността.

Хакерите са доста активни и това е проблем, с който компании от ранга на Facebook се борят всеки ден. Независимо от опитите на софтуерните инженери, обаче никога не можем да се чувстваме на 100% сигурни онлайн.

 

 

Експерти предупреждават постоянно за уязвимости, които могат да изложат на риск милиони потребители. Този път вниманието ни е привлечено от експерти по сигурността на Google Project Zero, които откриват бъг в Android версията на Facebook Messenger.

Потенциалните опасности за сигурността от този недостатък са доста неприятни, тъй като могат да позволят на хора от трети страни да шпионират потребителите, като подслушват разговорите им. В определени случаи дори е възможно да поемат пълен контрол над самото обаждане.

Все пак експертите уточняват, че засега няма сигнали за активност на хакерите, което означава, че проблема не е добил масовост във форумите на киберпрестъпниците. Според наличните данни засегнати са единствено устройствата с Android, като актуализация към последната версия на Messenger за платформата отстранява проблема.

Бъдете много внимателни и при най-малко съмнение за проблем деинсталирайте приложението и опитайте отново да го изтеглите от легитимен източник. Вече има ъпдейт, но информацията само показва, че дори толкова популярна платформа като Messenger може да стане жертва на хакери.