Операционната система macOS Big Sur ще е достъпна за изтегляне до часове

Apple задоволиха любопитството на своите потребители с премиерата на macOS Big Sur още през лятото. Това се случи на WWDS 2020 конференцията на компанията през юни, която заради пандемичната обстановка бе виртуална. Операционната система предлага доста нови функционалности и различен интерфейс от macOS Catalina, която я предшества.

Компанията се е опитала да адаптира повече елементи от интерфейса на iOS и iPadOS в новата си десктоп платформа.

Подходящ пример е Control Center, който вече е част от macOS Big Sur и предлага бърз достъп до настройките и функциите, които използваме най-често. Няма как да не споменем и актуализираното меню за нотификации.

Потребителите ще могат да използват уиджети с три различни размера на началния екран и да персонализират любимото си съдържание на дисплеите. Сериозни подобрение в работата и функционалността ни очакват и в браузъра Safari. Определено можем да кажем, че Apple са актуализирали и оптимизирали всеки ключов елемент от интерфейса на macOS BigSur.

 

 

Добрата новина е, че дългото чакане за потребителите е пред своя край. Apple официално започват да разпространяват актуализациите в следващите часове. За да се възползвате от новите функции е необходимо да имате съвместимо устройство с macOS Big Sur.

Собствениците на Apple MacBook трябва да имат поне версията от 2015г. или по-нова конфигурация, за да инсталират ъпдейта. В същото време софтуера ще е достъпен за MacBook Air (2013) и MacBook Pro (2013) и следващите поколения на лаптопите. Ако имате Mac Mini е необходимо да е произведен поне през 2014г.

Стандартните конфигурации на iMac изискват модела от 2014г., докато iMac Pro изисква поне версията от 2017г. Другите устройства съвместими с ъпдейта са Mac Pro (2013) и по-нови версии.

macOS Big Sur предлага по-добри инструменти за сигурност и актуализирано Message приложение, което позволява да създавате пероснализирани емоджита. Операционната система ще подобри общото представяне на вашето устройство и обещава да допринесе за по-дългия живот на батерията.

 

Oще от Digital: Какво представлява М1 процесора на Apple