HarmonyOS 2.0 ще работи с над 200 млн. устройства до края на 2021г.

HarmonyOS е името на операционна система, която повече от година се разработва активно от Huawei. Tърговските санкции на американското правителство поставиха компанията в изключително сложна ситуация. В дългосрочен план HarmonyOS трябва да се превърне в заместител на Android и Windows.

Софтуерните инженери на Huawei искат да предложат унифицирано решение за всички бъдещи устройства на китайския гигант.

Цялото портфолио на компанията ще бъде оптимизирано за новите версии на HarmonyOS, сред които рутери, смарт часовници, лаптопи, телевизори, автомобили и др.

В началото на септември се проведе традиционната HDC конференция с разработчиците. Както се очакваше основният акцент на събитието бе HarmonyOS 2.0. Актуализираната версия се отличава с допълнителни функционалности, подобрения в сигурността и отстранява настоящи софтуерни бъгове.

Разработчиците на Huawei вече разполагат с необходимите инструменти, включително UX Framework, за да създават решения, които да достигат до милиони потребители. Другият ключов компонент от екосистемата, която опитва да изгради компанията е онлайн магазина за приложения Huawei AppGallery.

 

Шефът на Huawei Consumer Business Group, Ричард Ю вече увери потребителите, че HarmonyOS 2.0 ще е достъпна за смартфони преди края на 2021г. Някои анализатори изразиха увереност, че това може да се случи в първите седмици на новата година, но е по-вероятно това да стане реалност през втората половина на 2021г.

Нови данни на HuaweiCentral ни разкриват повече подробности за плановете на компанията. Първите SDK инструменти за разработчиците, оптимизирани за телевизори, преносими джаджи автомобили вече са достъпни, като SDK за смартфони ще бъдат представени през декември. Следващата стъпка за Huawei е да ускорят навлизането на реални устройства с HarmonyOS на пазара.

Първата вълна от тях ще са модели, които имат между 128КВ и 128МB RAM, които ще бъдат допълнени от джаджи с до 4GB RAM. Финалната фаза са устройствата с повече оперативна памет, които ще дебютират през октомври 2021г. В заключение ще отбележим, че Huawei oчакват продажбите на над 200 млн. устройства с HarmonyOS 2.0 през 2021г.

 

Oще от Digital: Huawei потвърдиха, че ще заменят Android с Harmony OS през октомври 2021г.