Microsoft променя системата за автоматични ъпдейти в Windows 10

Microsoft често стават обект на критика за начина, по който ъпдейтват компютрите с Windows 10. Компанията предлага две големи актуализации в рамките на една година и понякога възникват неочаквани проблеми в работата на устройствата. Все пак Microsoft полагат усилия да улеснят инсталирането на ъпдейти и драйвъри в Windows 10.

Сега разбираме, че промените в този ключов компонент на операционната система продължават.

Вече ще можем по-ясно да разграничаваме автоматичните от ръчните ъпдейти в Windows Update секцията, но също така ще имам повече контрол над този процес. Новите функции са част от Windows 10 Version 2004 или по-висока версия на платформата, съобщава mspoweruser.

След като свържете периферно устройство към Windows 10 за първи път, което има ръчен драйвър (наричан още oпционален драйвър) наличен в Windows 10 инсталацията ще стане автоматично. Досега това не бе възможно.

Предстоящият ъпдейт към Windows 10 Version 2004 ще е наличен за всички потребители до броени дни.

 

 

Ръчните актуализации на драйвери за компютрите могат да бъдат инсталирани ръчно от вас, ако изрично поискате. За да го направите ще трябва да отворите последователно Settings > Update & Security > Windows Update > View Optional Updates. Стартирането на актуализацията Windows 10 Version 2004 вече няма да се извършва търсене на опционален/ръчен драйвер, когато е наличен автоматичен в Windows Update.

Ако искате да проверите наличните ръчни ъпдейти в устройството отворете меню настройки и изберете „Update & Security> Windows Update> View Optional Updates“ и изберете Driver Updates. Microsoft уточняват, че за администраторите и IT професионалистите, които управляват драйверите на своите компaнии и организации няма да има никaва промяна, което ще улесни работата им.

 

Oще от Digital: Мicrosoft вече ще ни информира дали компютърът ни поддържа новите ъпдейти за Windows 10