Apple ще използват инфрачервена технология в новата версия на Touch ID

Apple обмислят все по-сериозно възможността да предложат отново Touch ID сензорите в бъдещите версии на iPhone. След като няколко поколения на смартфоните това бе една от най-добрите характеристики компанията спряха да използва тази хардуер. Вместо това iPhone 12 предлагат променен дизайн и усъвършенствани алгоритми за лицево разпознаване.

Именно преминаването към Face ID и осигуряването на безрамков дизайн, чрез махането на Home бутона са водещи причини за отсъствието на Touch ID в новите смартфони.

Въпреки това Apple изглежда не са се отказали напълно от идеята. Технологичният гигант е панентовал на своето име няколко патента, които описват евентуалното завръщане на Touch ID в устройствата.

Потенциалните възможности за подобряване на този метод не са единствената причина за това желание на Apple. Световната пандемия показа нагледно, че Face ID  не се справя добре с идентифицирането на потребителите, когато използват защитна маска. Компанията иска да бъде полезна във всеки момент от ежедневието ни и виждат бъдеще в създаването нa актуализирана версия на Touch ID.

 

 

Аpple описват метод, който използва инфрачервена светлина с къса дължина на вълната, за да се извършва удостоверяване на сензора за пръстов отпечатък. Така компанията не планира да вгражда Touch ID в някой от физическите бутони, а директно в самия екран. Дизайнерите на компанията тестват оптична система, която е позиционирана под дисплея, но е достатъчно ефективна.

Добавянето на този компонент изисква увеличаването на рамките около екрана. Apple изглежда не са склонни на този компромис и обмислят поставянето на Touch ID сензора под самия тъчскрийн. Алгоритми ще анализират начина, по който се предава инфрачервена светлина през екрана и защитния слой.

Специален сензор ще гарантира преминаването на лъчите и прожектирането на достатъчно видимо копие на отпечатъка, за да се получи верификацията. Разработката на по-добра серия на Touch ID все още е в начална фаза, като финалната версия едва ли ще е достъпна преди премиерата на iPhone 13.

Oстава да видим дали новите версии на iPad също няма да се възползват от технологията.

 

Oще от Digital: iPhone 13 ще има Touch ID сензор за пръстов отпечатък вграден в дисплея