Защо не е добре да продаваме употребявани USB устройства и SSD дискове

USB флашките са чудесен начин да съхраняваме информация между различни устройства, когато сме в движение. Другото предимство на тези устройства е, че позволяват лесно да запазите снимка, видео клип, филм или друг важен документ. Колкото повече поверителни данни използвате и споделяте, толкова по-добра идея е да имате сигурна външна флашка, на която да пазите информацията.

Съществуват разнообразни начини, с които допълнително да гарантирате сигурността на USB устройствата и поверителните данни, които съхранявате в тях.

Вероятно няма да се изненадате да разберете, че все повече хора извършват продажбата на USB флашки в Amazon или други локални услуги за онлайн търговия.

Това е подходящо, когато бързо и евтино се нуждаете от подобен хардуер и сте в чужд град.

В същото време продажбата на USB флашки онлайн крие сериозни рискове за сигурността на потребителите. Абсолютното същото важи и за SSD  дисковете, които продължават да се радват на все по-голяма популярност в глобален мащаб, информира TechRadar.

 

 

Големият проблем при продажбата на използван хардуер от този тип в интернет е изтриването на информацията. Много често си мислите, че сте махнали всички снимки и документи от USB флашка или SSD преди да го продадете, но след това се оказва, че данните лесно могат да бъдат възстановени.

Ако добавим и фактора на непознат човек, който извлича старите ви снимки и файлове определено бихте искали да избегнете този вариант. Проучване на експерти по сигурността на Abertay University също потвърждава опасенията. Данни от последния им доклад показват че 98 от 100 устройства купени онлайн излагат на риск бившите им собственици.

Тестовете показват, че само 32 от тях са били правилно форматирани, като специалистите извличат повече от 75 хил. файла, които е трябвало да бъдат изтрити преди продажбата. Почти половината или 42% от флашките и SSD-тата купени от интернет позволяват възстановяване на цялата информация.

Определено трябва да бъдете по-внимателни следващия път, когато искате да продадете старото си устройство онлайн.