Samsung разработват два нови процесора Еxynos с AMD графика за смартфони от висок клас

Samsung разработват нов процесор в премиум сегмента, който ще се казва Exynos 2100. Очаква се премиерата да стане факт заедно с Galaxy S21 в началото на 2021г. Това ще бъде 5-нанометрова архитектура, която ще се конкурира със Snapdragon 875, който ще видим на 1 декември.

Компанията ще продължи да спазва стратегията да продава две версии на смартфоните Galaxy, които имат Exynos и Snapdragon процесори.

Някои тестове вече показаха, че Exynos 2100 отчита по-високи резултати на бенчмарк тестове от Snapdragon 875. Двата чипа, които ще захранват Samsung Galaxy S21 серията ще предложат „1 3 4“ конфигурация, която включва AMD Cortex-X1 Super ядро.

Според данни на популярния блогър Ice Universe oт компанията подготвят още два процесора с имената Exynos 9855 и Exynos 9925. Припомняме ви, че кодовото име на Exynos 2100 първоначално беше Exynos 9840.

Най-любопитната характеристика на новите процесори : Exynos 9855 и Exynos 9925 е, че поне единия от тях ще има AMD GPU, съобщава SamMobile.

 

 

Oт дълго време се спекулира с възможността Samsung да използват графични процесори на AMD в своите премиум смартфони. По всичко личи, че се работи над първите реални продукти, които се възползват от партньорството на Samsung и АМD.

Корейският производител се очаква да разкрие повече детайли за Exynos чиповете с AMD GPU и дори да представят подобна архитектура през 2021г. Използването на AMD Radeon графика е едно от най-желаните подобрения в процесорите на Samsung от потребителите.

Едва ли тази интеграция ще преди премиерата на Samsung Galaxy S22, която ни очаква през 2022г. Със сигурност oптимизацията на AMD Radeon хардуер за Exynos платформата на Samsung изисква технологично време, но обещава да подобри скорoстта на бъдещите смартфони Galaxy.

Само преди седмици станахме свидетели на премиерата на Exynos 1080. Това е 5-нанометров процесор с ARM Mali-G78, който е предназначен за Galaxy-A серията в средния клас.