EMUI 11 ще бъде последната версия на интерфейса преди Huawei да преминат към Harmony OS

EMUI е името на потребителския интерфейс, който Huawei използва в своите смартфони. Новите версии на софтуера са базирани на подобренията в Android и предлагат допълнителни функционалности. Последният ъпдейт се казва EMUI 11 и е базиран на Android 10.

Google вече започнаха да разпространяват актуализациите към Android 11, но подобренията в операционната система могат и да не станат част от интерфейса EMUI.

В момента Huawei са притиснати от търговските санкции на американското правителство, които блокираха нормалните доставки на хардуер до компанията.

Специалистите на компанията вече работят над Harmony OS. Toва е алтернативна операционна система, която да замести Android в бъдещите устройства на китайския производител. Идеята е софтуера да бъде оптимизиран за работа с разнообразни джаджи от рутери до компютри и дори автомобили.

Разработката на платформата и изграждането на необходимата екосистема от приложения и дигитални услуги изисква време. Настоящите проблеми на Huawei и ограниченията пред компанията могат да ускорят навлизането на първите устройства с HarmonyOS на пазара.

 

 

Всичко това ще сложи край на потребителския интерфейс EMUI след преминаването към новата операционна система. EMUI 11 може да е последната версия, тъй като компанията едва ли ще пренасочва средства и усилия за оптимизиране на EMUI 12 към подобренията в Android 11.

Китайският производител ще насочи всичките си ресурси към HarmonyOS, която ще има все по-важно значение за мобилната им стратегия. Плановете на Huawei предвиждат първите устройства с операционната система да бъдат представени през втората половина на 2021г. Шефът на софтуерната дивизия на Huawei Consumer Business Group, Уанг Ченглу потвърди, че EMUI 11 споделя компоненти с HarmonyOS.

Toва изказване също е ясен сигнал за транзицията от EMUI към HarmonyOS. В този случай следващите смартфони от висок клас, които ще видим в началото на 2021г. вероятно също ще използват EMUI 11. По този начин ЕМUI ще проправи път за навлизането на HarmonyOS, която илюстрира по-модерната представа за софтуерни технологии на компанията.

 

TagsEMUIOS