Изкуственият интелект на Microsoft може да разпознава изображения със същата точност както хората

Мicrosoft са разработили уникален алгоритъм, който е предназначен да разпознава и идентифицира обекти в изображения. Системата на компанията използва усъвършенстван софтуер с изкуствен интелект, който може да идентифицира и описва композицията по същия начин, както хората.

В определени ситуации AI алгоритмите дори могат още по-добре от човек да направят обширно описание, придружено от много детайли за обектите. Това е сериозен прогрес в подобряването на технологията, която от години е обект на голям интерес сред водещите имена в индустрията.

Google още преди четири години се похвалиха, че изкуствения интелект може да разпознава обектите почти както нас и има 94% точност.

Специалистите на Microsoft доразвиват концепцията и твърдят, че новата им AI система не само достига 100%, което съответстван на човешкото възприятие и вградена способност да разпознава обектите, но също така надхвърля тази стойност. Новият софтуер е два пъти по-добър от технологията, с която Microsoft са раzполагали за същата цел през 2015г.

 

 

Това е сериозно постижение, тъй като разпознаването на обекти в изображения е едно от най-големите предизвикателства пред системите с изкуствен интелект. Предимствата на подобни алгоритми могат да бъдат многобройни.

Освен интеграцията в мобилни приложения Microsoft виждат огромен потенциал за подобряване на живота на хора със зрителни увреждания. Интеграцията на AI системата с Word или PowerPoint може да казва например на глас какво е съдържанието на документи и да улесни потребителите. Това е подходящо както за откриване на определено съдържание, така и за сърфиране в интернет.

Предстоят още тестове, но Microsoft са уверени, че са на прав път.