Intel продават бизнеса си с NAND флаш памет на SK Hynix за $9 млрд.

Intel позволиха на AMD да разшири значително присъствието си в световния пазар на компютри през последните тримесечия. Затрудненията на компанията в производството на 10-нанометрови процесори създаде стратегичeско предимство, което изглежда ще има дългосрочен характер.

Технологичният гигант ще опита да възстанови загубените си позиции с по-агресивна стратегия, за да се конкурира успешно с AMD през 2021г. Докато очакваме да получим повече детайли за конкретните планове на Intel разбираме, че компанията се е съгласила да продаде една от хардуерните си дивизии.

SK Hynix публикуваха официално съобщение в своя уеб сайт, с което информират, че са се съгласили да купят бизнеса с NAND флаш памет на Intel. Финансовите параметри на сделката достигат до $9 млрд. Според параметрите сумата ще бъде преведена под формата на две плащания от страна на Intel към SK Hynix.

Първият трансфер ще е на стойност от $7 млрд. и ще бъде изплатен след получаването на необходимите одобрения от регулаторите в двете страни.

 

Ако всичко върви по план сделката ще бъде финализирана през март 2025г., когато е предвидено и последното плащане в размер на $2 млрд., съобщава Engadget. Придобиването ще осигури контрол на SK Hynix върху дивизията за NAND флаш памет на Intel, включително производството на SSD дискове, настоящите служители и прилежащата интелектуална собственост.

Продажбата включва и голямо производствено съоръжение на компанията в Китай. Съгласно споразумението Intel ще продължат да създават NAND памет модули в Dalian фабриката до приключване на сделката. Все още няма официално потвърждение от американския производител, но вероятно това ще стане скоро.

На този етап изглежда сигурно, че Intel ще продължат да развиват бизнеса с Intel Optane памет, тъй като технологията се разработва съвместно с Micron. Ако компанията реши да прекрати официално производството на NAND памет и SSD дискове това може да промени настоящата ситуация.

От друга страна сделката ще позволи на SK Hynix да се превърнат в още по-голям производител на хардуер в технологичната индустрия.