Основателят на антивирусната компания McAfee, Джон Макафи е обвинен в укриване на данъци

Създателят на популярния антивирусен софтуер, който носи неговата фамилия е изключително ексцентрична личност. В миналото многократно сме чували различни истории, в които Джон Макафи проявява своето нестандартно мислене. Припомняме ви, че той дори обмисляше да се включи в президентските избори в САЩ, които ще се проведат преди края на годината.

Плановете му да получи номинацията на либертарианската партия, обаче бяха осуетени.

Джон Макафи определи действията срещу него като организирана кампания, която е поставила неговата кандидатура „в изгнание“, след като е обвинен в престъпни действия срещу правителството. В свое изявление създателят на McAfee дори си позволи публично да обяви, че не е плащал данъци в продължение на осем години.

Съвсем закономерно тази информация достигна до компетентните органи, които са твърдо решени да приберат липсващата сума в държавния бюджет от Джон Макафи. Неговото нежелание да си сътрудничи с органите на реда за изясняване на ситуацията доведоха до официални обвинения срещу ексцентричния бизнесмен, съобщава TheVerge.

 

 

Шефът на McAffee официално бе обявен в укриване на данъци от Министерството на правосъдието в САЩ, което също така провокира арестуването на Джон Макафи в Испания. Съдебната призовка е разпечатана пред очите му след неговото задържане, като след прочитането на обвинителния акт предстои екстрадиция в САЩ.

Джон Макафи е обвинен, че умишлено не е плащал данъци в продължение на години, като за целта е използвал различни методи, включително и използване на имена на други хора. Създателят на McAfee е насочвал плащания към банкови карти, сметки с криптовалута, недвижимо имущество и превозни средства към външни лица, за да избегне съответните такси.

Обвинението твърди още, че Джон Макафи умишлено не е подавал данъчна декларация в периода между 2014-2018г., което също е обект на сериозни санкции съгласно американското законодателство. Ако бъде признат за виновен може да бъде осъден на пет години затвор за всяко от петте обвинения за укриване на данъци и поне една година за пропусната данъчна декларация.