ARM ще конкурират Intel със 192-ядрени процесори за сървъри

АRM официално разкриха повече детайли за своята хардуерна платформа Neoverse, която дебютира преди година. Компанията има амбициозни планове да разшири влиянието си в сегмента на сървърите. Настоящото предложения от серията се казва Neoverse N1 и предлага съчетание между 128 ядра и 128 Threads.

Наследниците на този процесор ще запазят същия дизайн и размери, но ще предложат сериозни подобрения по отношение на производителността.

За първи път разбираме и какви новости ни очакват в ARM Neoverse N2, който ще се изправи в директна конкуренция с най-мощните процесори за сървъри на Intel.

Водещо предимство на Neoverse N2 ще бъде 5-нанометровата технология, с която ще бъде произведен процесора. Най-атрактивният модел от серията носи кодовото име Perseus и ще предложи 192 ядра и оптимална консумация на енергия от 350 вата, съобщава TechRadar. 

 

 

Toва са технически параметри с които Neoverse N2 ще превъзхожда EPYC и Xeon сървърите в ключови показатели. АRM ще представят още един процесор, който ще се казва Neoverse V1 и ще има по-малък брой на ядрата, но също ще бъде създаден с 5nm технология. Двата нови процесора ще поддържат Scalable Vector Extensions (SVE) и ще имат PCle Gen 5 слотове с поддръжка на DDR5 и HBM2e памет. Премиерата едва ли ще стане факт преди 2021г.

 

TagsARM