Как Microsoft планира да завземе пазарен дял при интернет трсачките за смартфони в Европа

Собствениците на смартфони с Android разполагат с голяма свобода при избора на приложения и софтуер, който да използват. Това е една от основните разлики между операционната система на Apple и тази на Google. Антитръстовите регулатори в ЕС вече поискаха да се предостави възможността всеки потребител да изрази предпочитанията си за избор на търсачка.

Google са принудени да се съобразят с изискванията и ще предоставят възможност да изберем алтернативни търсачки, докато работим с Android устройствата.

Компанията вече предлага на новите собственици на смартфони с платформата възможност сами да преценят коя услуга да използват по подразбиране.

Сега разбираме повече детайли за актуалните търгове, с които различните търсачки ще опитат да грабнат вниманието на потребителите. Всеки един от акционите е предназначен за различна държава на европейския контиент.

 

 

Така например потребителите в България ще имат достъп до следните четири търсачки по подразбиране : DuckDuckGo, GMX, info.com, PrivacyWall, Yandex. Разбира се това не означава, че на по-късен етап няма как да смени зададения избор.

В случая по-важното е, че Google ще се наложи да офертират своите клиенти да потвърдят своите предпочитания, съобщава Endgadget. Плановете на компанията предвиждат от 1 октомври всеки нов собственик на смартфон да може да избира каква търсеща машина да използва по подразбиране.

Всички тези мерки са свързани с регулациите на антитръстовите органи на ЕС, които целят да има максимална конкуренция при търсачките.