NVIDIA GeForce RTX 3090 е с 47% по-бърза и струва с 25% повече от RTX 2080 Ti

Tайванският производител представи официално NVIDIA GeForce RTX 3090 заедно с още две нови видео карти, които са базирани на Ampere архитектурата. Със сигурност подобренията в този модел предизвикат най-голям интерес сред геймърите, в сравнение с RTX 3080 и RTX 3070.

Новият флагман на NVIDIA обещава максимално забавление с любимите заглавия дори в 8K резолюция и скорост от 60 кадъра в секунда. Вече знаем, че видео картата ще гарантира с около 50% по-висока производителност от своя популярен предшественик Titan RTX.

 

Teзи подобрения се дължат на изцяло новия дизайн, който включва два големи вентилатора, но също и по-бързата 24GB GDDR6X RАМ памет. Неслучайно NVIDIA GeForce RTX 3090 се очаква да се превърне в хит сред геймърите по цял свят.

Нов доклад на ITHome разкрива повече детайли за разликите в производителността, които можем да очакваме спрямо настоящите видео карти на компанията на пазара, включително и флагман модела GeForce RTX 2080Ti.

 

 

Бъдещите собственици на NVIDIA GeForce RTX 3090 ще могат да се възползват от 47% по-добро представяне при възпроизвеждане на съдържание с 4K резолюция. Активирането на популярната Ray Tracing функционалност за гейминг ще гарантира допълнително подобрение от 58% по отношение на скоростта.

В този случай, обаче се увеличава консумацията на енергия с 12%. Добре е да знаете, че новата Ampere архитектура, по-бързата RAM памет и дизайна на видео картата ще са свързани с 25% по-висока цена. Ако сравним GeForce RTX 3090 с GeForce RTX 3080 тогава можем да очакваме с 12% по-бърза скорост и 14% при включване на Ray-Tracing. 

Цената на новата видео карта на NVIDIA е със 115% по-висока от предходния модел. Компанията вече стартира доставките на GeForce RTX 3090, но разполагат с органичен капацитет. Това е причината в много търговски вериги да има недостиг на модела, което означава, че трябва да се въоръжите с повече търпение.

 

Oще от Digital: За първи път в историята NVIDIA е по-скъпа компания от Intel